top of page

Kağıt Ambalaj Türleri Nelerdir?



Besin sanayinde yaygın olarak kullanılan kağıt temelli ambalaj malzemelerinin ana hammadesi, birinci odun selülozu ve ikincil atıkkağıt elyaflarıdır.Birincil maddeler çoğunlukla odundan elde edilmekte ve takribî %40 selüloz %25-30 lignin, %25-30 hemiselüloz, %2 ksilan ve %3-5 vaks-reçine gibi maddelerden oluşmaktadır.


Selülozlar, üretilecek kağıt özelliklerine göre esmer ya da beyazlatılmış olarak üretilmektedirler. Hammadde kaynaklarına göre uzun ya da kısa elyaflı olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Aynı zamanda elde edilme yöntemlerine göre de; sülfit-sülfat ve mekaniksel selüloz olarak adlandırılmaktadır.


Elyafların boyları ile mukavemetler arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Elyad boyu uzun olan selülozların mukavemet değerleri kısa olanlara bakılırsa sürekli daha yüksektir. Genellikle %100 uzun elyaflı selülozdan üretilen kraft liner, mukavemetinin yüksekliğinden dolayı oluklu mukavva sanayinde çok istenen kağıt türüdür. Atık kağıttan kazanılan elyaf ise ikincil elyaf olduğundan dolayı kaba kağıt, karton üretiminde veya kartonların iç kısımalrında kullanılmaktadır.


Ambalaj Kağıt Çeşitleri ve Kağıt Esaslı Ambalajlar

Kağıt, ister ambalaj kağıdı olarak, ister karton veya oluklu mukavva olarak kullanılsın, gelişimini iki hedefte yoğunlaştırmaktadır. Bu hedefler çevre ve kullanım kolaylığıdır.


Kağıt esaslı ambalaj malzemelerinin ana hammaddesi kağıttır. Sargılık ve ambalaj kağıdı yapımında kullanılan kağıtlar çok çeşitlidir. Bunlar; glasin, sebze parşömeni, MG sülfit sargılama kağıdı, MG pelür, yağlı kağıt, kraft kağıdı olarak sıralanmaktadır.


Ambalaj kağıdı denildiğinde akla gelebilecek her madde bu başlık altında toplanmaktadır. Ambalaj kağıtlarını 5 grup altından toplamak mümkündür.


1. Sargılık kağıtları


Kraft kağıdı - taklit kraft kağıdı

Sülfit kağıdı

Parşömen kağıdı (Pergament) - Şeffaf parşömen (Pergamin)

Hutpak kağıdı

Neme dayanıklı kağıtlar

İpek kağıtlar

Vaks kaplanmış kağıtlar

Plastik kaplanmış kağıtlar


2. Karton Kutular


3. Oluklu mukavva kutular


4. Viol


5. Polistirenli kutular


Sargılık Ambalaj Kağıtları

her geçen gün kullanım alanları da çoğalan ambalaj kağıtları çeşitleri, kağıt çeşitlerinin değişmesi ile değişmektedir. İçeriğinde bulunan selüloz oranına nazaran ambalaj kağıtlarının dayanıklık oranları da değişmektedir. Sargılık kağıtlar da kendi içlerinde gruplara ayrılmaktadır. Bunlar ise şu sekildedir;


Kraft Ambalaj Kağıdı: Çoğunlukla iğne yapraklı yumuşak ağaçlardan, sülfat yöntemi ile elde edilen kağıt hamurundan üretilmiş, sülfat selüloz oranı yüksek ve dayanıklı bir kağıt çeşididir. Önceden yalnız mimarlık, grafik tasarımcılığı şeklinde alanlarda kullanılan kraft ambalaj kağıdı, günümüzde neredeyse tüm alanlarda kullanılmaktadır.


öykünmek Kraft Kağıdı: çoğu zaman sülfat kraft hamuru yanı artık (kırpıntı) kağıt hamurunun karışımı ile yapılmaktadır. Sülfat selüloz oranı düşük mukavemeti fazla olmayan bir kağıt olduğundan kraft kağıdı kadar dayanıklı olmamakla beraber, ucuz olması nedeniyle, kraft kağıt yerine kullanılmaktadır.


Sülfit Ambalaj Kağıdı: Yumuşak ve sert ağaç karışımından meydana getirilen, gramajı 35-300 g/m2 içinde değişen sülfit selüloz oranı yüksek, mukavemette orta ve ağartılmış bir kağıt çeşididir. Üzerine baskı yapıldığından daha çok ufak poşet, poşet yapımlarında, etiket olarak ve folyo laminasyonlarda kullanılmaktadır. Kraft ambalaj kağıt çeşidine nazaran daha ağır olmakla birlikte dayanımları yüksek olan ve %100 selülozdan yapılan ambalaj kağıdı çeşitleri arasındadır.


Parşömen Kağıdı (Pergament): Çoğunlukla bitkisel parşömen olarak bilinmektedir. Bir metre karesinin ağırlığı 40-75 gr arasındadır. Saf sülfit selüloz kağıdının derişik sülfirik asit veya çinko klorür çözeltisi ile işlem edilmesiyle elde edilmektedir. Bitkisel parşömen hem de yağ geçirmezlik özelliği bakımından da üstün bir özelliğe haizdir.


Şeffaf Parşömen (Pergamin): Pürüzsü, tam veya yarı saydam bir kağıt türü olduğundan, günümüzde transparan parşömen yapımı için sülfit, naturel sülfit ve kraft kağıdı pulpları kullanılır. Bu kağıt türü hem yağlı bununla birlikte tat ve kokunun korunması gereken maddelerin ambalajlanması için kullanılmaktadır.


Hutpak Kağıdı: Düşük grmajlı ve dayanıklı bir kağıttir. Daha çok meyve sebzelerin ambalajlanmalarında kullanılmaktadır.


Neme Dayanıklı Kağıtlar: Bu tür kağıtlar tamamen ıslandıklarında dahi, kuru haldeki dayanıklılıklarına oranla ortalama %30'unu koruyabilen kağıtlardır. Nemli koşullarda uzun süre özelliklerini koruduklarından genellikle balık ve et ambalajı olarak kullanılmaktadır.


İpek Kağıtlar: Metre kare ağırlıkları ortalama 20 g civarında olan ipek kağıtlar, rahat bir şekilde bükülebilir ve hava geçirgenliği çok yüksektir.


Firmamızın ambalaj kağıdı çeşitleri ürünlerine birkaç örnek verecek olursak;


Beyaz Sülfit Ambalaj Kağıdı: Esneyebilir ambalaj sektöründe kullanılan bu ürünümüz çoğunlukla besin alanında tercih edilmektedir. İstenilen gramajda üretimleri gerçekleştirilmektedir.


Kahverengi Şamua Ambalaj Kağıdı: Bu ambalaj çeşidi ise gıda sektöründe poşetleme ve paketleme alanlarında kullanılmaktadır. Müşterilerin istekleri doğrultuda ve gramajda üretimi gerçekleştirilmektedir.


Yağlı Ambalaj Kağıdı: Yağa karşı fazlası ile kuvvetli olan bu ambalaj çeşidi gıda sektöründe maksimum tercih edilen ambalaj kağıdı çeşididir. Poşetleme alanında kullanılmaktadır.


 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page